Transport cu autocar din Bucuresti
Skopje–Ohrid–Durres-Tirana-Shkodra–Kruja-Vlore-Orikum–Berat–Elbasan Pogradec Korca-Kastoria–Vergina-Salonic.De la 255€+85€,9zile,Autocar..,DATE DE PLECARE 2020:03.08
Program: Ziua 1. Bucuresti – Skopje:Calatoria noastra incepe din cea mai moderna autogara din Romania - Autogara Centrala - Bucuresti, la ora 6.30 dimineata. Traversam Bulgaria parcurgand drumuri serpuite prin munti si vai sculptate de timp si ajungem in Skopje. Profitam de orele ramase pana sa se sune stingerea si facem un tur al orasului scaldat in lumini de felinare, ce mascheaza bine cicatricele lui Skopje, renascut din ruine si adapostind un melanj de populatii, traditii si stiluri arhitecturale. Ne retragem la hotel in Skopje.
Ziua 2. Skopje – Ohrid
Dimineata, ne delectam la micul dejun cu primele savori macedonene. Apoi pornim sa exploram Skopje, un oras care a fost aproape complet distrus de un cutremur devastator in 1963. Cladirile noi si statuile moderne prezente in numar mare sunt parte din programul urbanistic guvernamental de reconstructie si amenajare a Capitalei, Skopje 2014. Exploram misterioasa fortareata Kale si Podul de Piatra, ajungem la Casa Memoriala a Maicii Tereza, in Piata Macedonia si la statuia lui Alexandru cel Mare, cat si la Moscheea Mustafa Pasha, cu al sau candelabru impunator cu peste 100 de becuri.Ne plimbam prin Vechiul Bazar, pe alei inguste pavate cu piatra cubica si flancate de sute de tarabe de lemn peste care pluteste o mireasma de ceai aromat si delicii savuroase care sfaraie pe gratare.
Plecam din Skopje spre un tinut fermecator, in spectaculosul Parc National Mavrovo, unde calatori din intreaga lume sunt captivati de peisajele cu ape azurii care iti taie respiratia. In apropiere vizitam Manastirea Jovan Bigorski, cu impozantul sau turn de aparare si plecam spre Ohrid.
Orasul - cetate Ohrid este supranumit Ierusalimul Balcanilor pentru ca se presupune ca in jurul lacului exista in jur de 365 de biserici si manastiri. Pentru a-si proteja mostenirea culturala si spirituala, atat orasul, cat si lacul au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1980. Plimba-te in voie si vei simti magia monumentala a orasului. Vedem monumentul Sf. Chiril si Metodiu si continuam cu Biserica Sf. Sofia, Amfiteatrul Antic, Galeria de Efigii si Cetatea Tsar Samuil. Nu plecam din Ohrid fara a face o plimbare prin bazarul orasului, care ascunde o surpriza pentru vizitatori, istoricul copac Chinar, vechi de peste 1.000 de ani. Plecam din Ohrid cu un album impesionant de impresii si momente surprinse cu aparatele foto pe care le rememoram in camera hotelului. Seara cazare in zona lacului Ohrid.
Ziua 3. Ohrid - Tirana - Durres Dupa micul dejun suntem nerabdatori sa pornim la drum si sa descoperim Albania. Ajungem in Tirana, capitala Albaniei care ni se dezvaluie in trepte, mai intai vedem cladirile zonei industriale de la marginea orasului, apoi peisajul urban se imblanzeste. Arhitectura si culorile din jur iti dau sentimentul ca Tirana tine pasul cu viitorul, dar in acelasi timp este ancorata in trecut. Incepem turul de oras admirand frumoasele cladiri din centrul orasului: Muzeul National, Biserica Ortodoxa si vechea Moschee situata in spatele impozantului Turn cu Ceas, continuam apoi cu Opera si Banca Nationala.
Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze si admiram suprafetele sale de marmura alba, apoi facem un scurt popas pentru a ne reenergiza la terasa unei cafenele. Daca vrem sa aflam mai multe despre istoria acestui neam, despre care am invatat ca ar fi urmasii dacilor ca si noi, intram sa vizitam Muzeul National. Ne indreptam spre hotelul nostru din Tirana pentru a ne lasa bagajele. Ne improspatam si ne pregatim de o noua aventura... va propunem o excursie optionala in Durres, poarta Albaniei spre Marea Adriatica. Grecii corintieni, negustori si navigatori prin excelenta, au vazut potentialul acestui loc, construind asezarea in secolul VII i.H. si dandu-i denumirea de Epidamos. Admiram cladirile emblematice precum: Muzeul National de Arheologie, Amfiteatrul Roman, cel mai mare din Balcani, Turnul si Zidul Venetian. Vila Regelui Zog, reminiscenta a monarhiei albaneze, e inconjurata de un peisaj care te face sa intelegi de ce grecii din Corfu au fondat Durres acum 2.600 de ani.
Moment de ragaz (timp liber):O sa intelegeti cu adevarat spiritul albanez dupa ce veti gusta tavë kosi - miel cu ierburi aromate la cuptor peste care se toarna un sos preparat din iaurt sau un patëllxhanët mbushur, o vanata cu umplutura de carne de miel tocata, aromata cu mirodenii, care e perfecta alaturi de un vin local. Putina lume stie ca Albania este una dintre tarile europene cu cea mai indelungata traditie viticola, asa ca merita sa savurati cel putin un pahar de vin vechi din soiurile Shesh i bardhe sau Shesh i zi, specifice zonei Durres. Rasfatati-va cu unul dintre deserturile traditionale, despre care multi gurmanzi spun ca sunt foarte asemanatoare cu cele din Afganistan si Turcia.
Ne indepartam de orasul de pe coasta Adriaticii, iar autocarul ne duce pe soseaua strajuita de paduri seculare, prin vai adanci ce traverseaza muntii catre hotelul nostru din Tirana. Cazare la hotel in Tirana.
Ziua 4. Tirana - Shkodra – Kruja - Tirana:Ne trezim cu un mëngjes (mic-dejun) insotit de o cafea tare si suntem nerabdatori sa aflam ce lucruri interesante vom mai descoperi azi. Va propunem o excursie optionala la Shkodra. Vizitam aici Castelul Rozafa si aflam legenda locului care se aseamana cu cea a mesterului Manole, Rozafa fiind sotia celui mai tanar dintrei cei trei frati care incercau sa construiasca ziduri pentru castel ca a doua zi sa le gaseasca daramate. Ne transpunem in vremuri medievale, fiind captivati de diversitatea fascinanta a orasului. Vedem Moscheea de Plumb, construita de Mehmet Pasa Bushati dupa modelul Moscheei Albastre din Istanbul, dar avand acoperisul confectionat din plumb.
Moment de ragaz (timp liber):In Shkodra avem ocazia de a descoperi un crampei din trecutul Albaniei, vizitand Muzeul National de Fotografie Marubi, singurul muzeu de acest tip din tara. Cladirea a trecut in 2016 printr-o transformare moderna, insa, elementele initiale au fost pastrate si puse in valoare de geometrii ametitoare. Arhitectura cladirii are un minimalism aparte, indulcit de colectiile impresionante de fotografii care dezvaluie privitorilor o istorie cat se poate de autentica a statului si culturii albaneze. Purtand numele unui faimos pictor si fotograf Italian, muzeul detine peste 500.000 de fotografii, cele mai vechi fiind chiar din anul 1858.
Pe drumul de intoarcere spre Tirana oprim in Kruja, al carui nume inseamna in albaneza “fantana”. Admiram frumoasa panorama a orasului de pe colina unde este situat Castelul Kruja apoi ne indreptam spre Muzeul Scanderbeg, cladiri de mare importanta istorica pentru albanezi si nu numai. Continuam cu Muzeul Etnografic. Inainte de a ne intoarce la Tirana, facem cumparaturi in vechiul bazar cu chioscuri din lemn, unde te intampina obiecte create de artizanii locali.
In cursul dupa-amiezii ne intoarcem la Tirana si mergem la hotel, nerabdatori sa descoperim noi mistere ale Albaniei.
Ziua 5. Tirana - Vlore - Orikum – Tirana:Azi va propunem o excursie optionala in partea de sud a Albaniei la Vlore. Vizitam Manastirea Bizantina din Zvernec, apoi continuam drumul spre Vlore. Situat la intalnirea Marii Adriatice si a Marii Ionice, Vlore se afla la numai 120 km distanta fata de Italia. A fost fondat in secolul al VI-lea i.Hr. sub numele de Aulona si s-a aflat sub stapanire romana pana in secolul al VIII-lea, apoi s-a mutat in Patriarhia Constantinopolului. A fost colonie a sarbilor, a otomanilor si a venetienilor. Admiram Castelul Vlore, care a fost construit in 1531 de catre Suleiman si Moscheea Muradiut. Parcul care se afla la capatul sudic al golfului Vlore prezinta dovezi arheologice ca Orikum era un centru urban dezvoltat, cu un amfiteatru care putea adaposti aproximativ 400 de spectatori si o reteaua de drumuri elaborata ce poate fi vazuta si astazi. De-a lungul Peninsulei Karaburun, se poate observa baza militara navala albaneza „Pashaliman”. Desi exista numeroase restaurante, hoteluri si magazine, orasul si-a pastrat natura originala si atmosfera unui loc nealterat, unde viata se desfasoara fara exaltarea excesiva atat de comuna tuturor locurilor comerciale orientate spre turism. In cursul dupa amiezii ne reintoarcem la hotelul nostru din Tirana. Cazare.
Ziua 6. Tirana – Berat – Elbasan - Tirana:Azi va propunem o noua aventura pe meleagurile albaneze, excursie optionala la Berat, care ne incanta privirea prin colectia impresionanta de case albe otomane ce ocupa versantul unui munte. Cu siguranta, acesta ar putea fi punctul culminant al vizitei noastre in Albania. Cunoscut drept "Orasul cu o mie de ferestre", Berat a convins UNESCO sa-l includa in Patrimoniul Mondial al oraselor muzeu. Cele trei cartiere majore ale orasului vechi sunt Mangalemi, Gorica si Kala, unde se afla castelul. Vizitarea statiunii „Kala” implica o plimbare abrupta pe un drum pietruit, dar cei care se vor aventura sa o parcurga vor fi rasplatiti cu o vedere panoramica impresionanta. Vom vedea Muzeul de Iconografie „Onufri”, Moscheea Rosie, cunoscuta pentru minaretul sau singuratic si Biserica Sf. Treime. Ne indreptam pasii spre Muzeul National de Etnografie, care este situat intr-una din cele mai autentice si mai interesante cladiri ale orasului. Urmeaza Podul Arcuit, construit in 1780, un fabulos exponat arhitectural si loc perfect de a face poze de invidiat. E timpul sa ne luam ramas bun de la inca un loc plin de farmec si istorie nealterata. Excursia noastra continua cu Elbasan, unul dintre marile orase ale Albaniei. Vizitam Castelul Elbasan, o fortareata construita in secolul XV de Sultanul Mehmet II pe locul anticului Scampis. Aici putem gasi si baile turcesti ale lui Sinan Pasa. Orasul era centrul principal al nationalismului albanez in timpul dominatiei otomane.
In cursul serii ne intoarcem la hotelul nostru din Tirana pentru cazare.
Ziua 7. Pogradec – Korca:Pornim spre Pogradec si zabovim o clipa pentru a vedea ramasitele vechiului Via Egnatia, un drum care facea odata legatura intre Italia si Turcia. Apoi ajungem rapid la Pogradec, un orasel cu imprejurimi de basm, pe malul lacului Ohrid. Ne oprim la Drilon pentru a vedea frumosul izvor al raului cu acelasi nume. Pranzul se poate servi chiar pe malul lacului, unde trebuie gustat celebrul peste koran.
Ne indreptam apoi spre Korça, orasul serenadelor. Aici admiram Catedrala Invierii Domnului si Moscheea Ilyaz Mirahori. Cazare hotel in zona Korca.Ne reintoarcem la hotelul nostru pentru cazare.
Ziua 8. Korca – Kastoria – Vergina - Salonic :Dimineata luam micul dejun si ne pregatim de drum. Plecam spre Kastoria, un orasel tipic grecesc, cu taverne, vestigii istorice, biserici bizantine, stradute in panta si constructii amplasate ca intr-un amfiteatru ce se oglindeste in apele Lacului Orestiada.Dupa un moment de relaxare binemeritat ne indreptam spre autocar si ne continuam programul prin Grecia cu oprire la Vergina. Orasul a devenit celebru pe plan international in 1977, cand arheologul grec Manolis Andronikos a descoperit locul de inmormantare a regilor Macedoniei, inclusiv mormantul lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatal lui Alexandru cel Mare. Descoperirile au stabilit ca este orasul antic Aigai. In cursul dupa-amiezii ajungem in Salonic (Thessaloniki), o metropola frematand de viata, situata pe malul Marii Egee. Ultimul obiectiv pe lista de astazi este Biserica Sf. Dumitru – cea mai mare biserica din Grecia, cu hramul sfantului protector al orasului. Cladirea a fost reconstruita in 1917, in urma unui incendiu care a devastat orasul, fiind ridicata pe locul in care romanii l-au ucis pe Sfantul Dimitrios in anul 305, pentru refuzul de a renunta la credinta lui.
Ultima seara din program o vom petrece in Salonic. Cazare la hotel in Salonic.
Ziua 9. Salonic – Sofia - Bucuresti:Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreprtam spre tara. Mai intai traversam Bulgaria si ne oprim pentru o scurta vizita in capitala acesteia – Sofia. Aici pasim in impunatoarea catedrala Alexandr Nevski, ridicata in stil neobizantin in perioada 1904-1912 pentru a sarbatori eliberarea de sub dominatia otomana. Cupola are o inaltime de 45 m, iar turnul clopotnitei o inaltime de 53 m. Interiorul este decorat cu marmura italiana policroma iar la baza cupolei este inscris cu litere de aur textul rugaciunii Tatal nostru. Ne continuam traseul spre Bucuresti unde ajungem in cursul serii.
Pretul include:transport cu autocar / minibus clasificat;8 nopti de cazare la hotel de 2- 3*-8 mic dejun;-vizita Skopje;-vizita Tirana;vizit Salonic;-Însotitor din partea agentiei pe traseu.
bonusuri:Reducere 10% la achitarea din tara a excursii opționale 1+2+3 pentru posesorii de card Senior Voyage CLUB CARD.
OPTIONALe:Excursie Durres – 15 €/pers.Excursie Shkondra si Kuja - 25 €/pers..
Excursie Berat si Elbasan – 25 €/pers.Excursie Vlore si Orikum – 30 €/pers
Seara albaneza – 30 €/pers.
Nu sunt incluse în preţ:Intrarile la obiectivele turistice (inclusiv in excursiile optionale), serviciile de ghizi locali, taxe de oras * platibile la hotel,alte taxe si cheltuieli personale.Excursiile optionale pentru grup minim 30 de persoane;
suplimente &reduceri:Supliment de single - 110 €
Reducere a 3-a persoana in camera -10 €.
Reducere copil 6 -12 ani - 15 €, pentru cazare in camera dubla cu 2 adulti;
Brașov–Mănăstirea Sâmbăta – Cetatea Făgărașului-Muzeul de Pânze și Povești din Mândra–Ansamblul de instalații din Lisa-Avrig–Castelul de Lut Valea Zânelor Cincșor-Cârța–Câr ...
Bucovina și mănăstirile pictateCheile Bicazului–Piatra Neamț–Gura Humorului- Muzeul Oului din Vama-Mănăstirile pictate–Mănăstirea Putna-Chilia Daniil Sihastru Marginea-Cernăuți-Făltic ...
Banatul și Clisura Dunării Orșova–Eșelnița–Cazanele Dunării–Băile Herculane Timișoara-Lugoj-Cheile Nerei–Cascada Bigăr–Oravița–Anina–Morile de apă de la Rudăria–Drobeta Tur ...
Drobeta Turnu Severin-Porţile de Fier-Belgrad–Sarajevo–Mostar–Medjugorje–Budva- Durres–Tirana–Kotor–Cetinje–Podgorica–Dubrovnik.De la 285€+95€ 9 zile,Autocar ...
Sibiu–Sibiel-Mediaș-Biertan–Moșna–Alma Vii–Muzeul Astra-Rășinari-Cisnădioara –Cetatea Câlnic–Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm-Cetatea Alba Carolina - Muzeul Brukenthal.PRET ...
Mausoleul de la Mărășești–Bacău-Iași-Mănăstirile Neamțului–Humulești-Muzeul Neculai Popa din Târpești–Situl Cucuteni–Podgoria Cotnari-Hârlău-Palatul Cuza de la Ruginoasa–Castel ...
Mănăstirea Căpriana–Mănăstirea Condrița-Chișinău–Cricova–Palatul Manuc Bey din Hâncești–Comrat Găgăuzia–Satul găgăuzesc Avdarma–Cetatea Soroca-Satul tradițional Butuceni-Orh ...
Skopje–Ohrid–Durres-Tirana-Shkodra–Kruja-Vlore-Orikum–Berat–Elbasan Pogradec Korca-Kastoria–Vergina-Salonic.De la 255€+85€,9zile,Autocar.., ...